Lab informatiekunde

Publicatieruimte voor studenten informatiekunde (faculteit Letteren, KU Leuven)

Wait...what?! - Kaomoji

Posted:
dec 18, 2016

Author:
LukasW

Categories:

Taking it to the next level! (〜,〜)

In het tweede deel van deze reeks gaan we dieper in op het fenomeen 'kaomoji' oftewel 顔文字 in het Japans.

Iedereen gebruikt ze. In deze tijd van digitalisering en sociale media, kunnen we niet meer zonder. Ik heb het over de klassieke emoticons. De smiley, de sad face, de aubergine-emoji, enz. De Japanners hebben zo nu en dan eens de neiging om toch altijd een stapje verder te gaan, 'the extra mile' zoals het ook wel wordt genoemd. Elke Japanoloog heeft uiteraard een Japans toetsenbord op zijn mac/laptop. En geloof het of niet, Deze 'tool' biedt meer mogelijkheden dan lijkt op het eerste zicht.

Maximum potential reached? *\-(°≒°)-/*

Dit is als het ware een digitale kunstvorm die veel oefening en geduld vereist. En in het begin is er vooral veel opzoekingswerk. Op deze manier is men in staat als het ware echte parels maken.

:)

(>▽<)/

☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆

Dit is nog maar het begin. Er zijn zo nog duizenden voorbeelden van alle soorten emoties, dieren, acties, enz. Om het maar met enkele voorbeelden te illustreren:

顔文字 Uitleg
ヽ(⌐■_■)ノ♪♬ Dansen
(❍ᴥ❍ʋ) De hond
ʕ´•㉨•`ʔ De beerr

Voor meer dan 10000 ready to use 顔文字, zie Japanese emoticons (bij extra).

But how? (・∧‐)ゞ

Het concept is eigenlijk vrij simpel. je schakelt jouw Japans toetsenbord in en maakt om te beginnen al gebruik van de symbolen op je toetsenbord. bij elk symbool heb je de mogelijkheid om op 'spatie' te drukken. Dit zorgt ervoor dat diezelfde symbolen anders worden weergegeven.

Daarbovenop is er ook de mogelijkheid om zelf bepaalde Japanse woorden te vormen en op dezelfde manier te spelen met de spatiebalk. Ook bij deze zullen symbolen worden weergegeven. Hiervoor zijn er wel maar een aantal woorden die hierbij werken. Ook hiervoor biedt het internet een oplossing. Zie Hadamitzky (bij extra).

Soms is het gemakkelijker om deze uitleg te volgen aan de hand van een opnieuw een videotutorial. Hierbij dus:

Extra (*•̀ᴗ•́*)و ̑̑

Japanese emoticons

Hadamitzky