Lab informatiekunde

Publicatieruimte voor studenten informatiekunde (faculteit Letteren, KU Leuven)

User created content: Videogame customization

User created content
Videogames

In deze tweede blog over user created content zal het gaan over customization binnen videogames. De focus ligt op het creëeren en online delen van bepaalde content, om er zo samen met anderen iets mee te kunnen doen.

Mario

Wat

Wanneer we naar user created content binnen video games kijken, zijn er talloze manieren waarop dit gedaan wordt. De meest voor de hand liggende is het creëeren van gepersonaliseerde “characters”. Hierbij krijgt de speler bij aanvang van het spel de mogelijkheid zijn/haar eigen personage te ontwerpen. Dit is vaak het geval binnen online, maar ook sporadisch binnen offline games.

Sims

De bekendste game met betrekking tot character creation is ongetwijfeld De Sims. Maar daarnaast zijn er ook andere games waar de prioriteit misschien niet zozeer op character creation ligt, maar het wel een opties is. Zo zijn bekende online voorbeelden: Skyrim en Final Fantasy XIV. Offline single-player voorbeelden zijn onder andere: Mass Effect en Dragon’s Dogma.

Mario

Zoals

Een ander voorbeeld is het creëeren van “stages” binnen games. Dit zijn omgevingen waar het spel op plaatsvindt, en die men online kan delen en dus gebruiken. Zo is er de “Stage creator” binnen het spel Super Smash Bros Brawl (2008). Dit is een vechtspel waarbij tot 4 spelers tegelijk verschillende personages met elk hun eigen speciale vaardigheden uit de Nintendo wereld kunnen selecteren, en hiermee tegen elkaar (of tegen de computer) vechten. De stage creator laat spelers hun eigen stages creëeren waar ze dan zelf of met andere mensen op kunnen vechten. Zo staan er op youtube verschillende rankings van “de beste” of “de moeilijkste” stages van SSBB.

Een spel dat volledig gefocust is op dit concept is Super Mario Maker LINK van Nintendo. “Creëer de Mario-levels van je dromen en vul ze met verrassende elementen, om er keer op keer weer van te genieten. Omdat spelers uit de hele wereld hun creaties delen, valt er altijd wel wat nieuws te ontdekken, en kent het plezier dat je eraan beleeft geen grenzen!” Hier kan de speler verschillende elementen uit de Mario wereld van vroeger en nu gebruiken om levels naar wens te ontwerpen. Er zijn zelfs online uitdagingen waarbij spelers proberen de moeilijkste levels te creëeren, of deze door te komen.

Mario

Maar

Het toevoegen van een persoonlijke touch aan je game bestaat in werkelijkheid al heel lang. Het personaliseren van namen van hoofdpersonages is namelijk niks nieuws. Interessant is dat mensen toch vaak een voorkeur hebben voor een officiële naam. Zo merk je dat bij de Legend of Zelda spellen, men het hoofdpersonage bij voorkeur toch “Link” noemt. Ook bij de Persona spellen (met name Persona 4) wil men “Main character” vaak een gekende, officiële naam geven desondanks dat het veranderen van naam perfect mogelijk is.

Mario

Impact

Het toenemende belang van user created content binnen videogames wordt al snel duidelijk wanneer je de tijd neemt om je er in te verdiepen

Zo is het bij online games is het bijna een competitie om het meest interessante personage te hebben. Er wordt regelmatig niewe “gear” uitgebracht, die mensen dan zo snel mogelijk proberen te verkrijgen. Aan de andere kant gaat men ook voor de grappigste, meest originele kostuums. Het is altijd leuk om een mengeling van verschillende stijlen en statements te zien.

Verder zijn er op onder andere youtube uitdagingen rond het verslaan van de moeilijkste levels. Maar ook over de mooiste en meest creatieve omgevingen.