Lab informatiekunde

Publicatieruimte voor studenten informatiekunde (faculteit Letteren, KU Leuven)

Social Media Detox

Posted:
dec 11, 2016

Author:
EllaMaes

Categories:
Social Media Detox

Het is bijna zo ver: dé periode, waar iedere student naar uit kijkt, staat stilletjes aan weer voor de deur. De blok – of op een eufemistische manier ook wel kerstvakantie genoemd- zorgt ieder jaar voor de nodige portie stress, ontstoken traanklieren én afleiding. Want zou een rondje studeren zonder het permanente getril van je smartphone al niet een stukje beter gaan?

Fenomeen


Nog deze zomer tuimelde ik in dit nieuwe fenomeen genaamd 'Social Media Detox'. Tijdens een 10-daagse vakantie in de prachtige Spaanse bergen, lieten men mobieltje en bijhorend wifi-netwerk me zodanig in de steek, dat ik besloot voor een tijdje vaarwel te zeggen tegen men virtuele vrienden.

Nieuwe Vrijheid


Hoewel een Social Media Detox nogal drastisch klinkt, betekent het voor velen een sprong naar een nieuw soort vrijheid. Sinds de opkomst van sociale netwerken, zoalsFacebook, Instagram, Twitter,… kunnen we in één klik mensen van over de hele wereld ontmoeten. Ook een vrijheid zou je kunnen denken, maar wel één met een wrang smaakje. Mensen zijn hard voor zichzelf én voor elkaar. We bekritiseren mensen die we amper kennen, spiegelen ons aan graatmagere, invloedrijke modellen en laten onbezonnen onze mening los in het wereldwijde web.

On hold


Bij een Social Media Detox zet je je smarthphone daarom on hold. Vaak onstaat het idee om die uitdaging aan te gaan dan ook als je een slechte online ervaring hebt gehad. Er zijn verschillende manier van detoxen: de ene begint graag lichtjes, met enkel zijn facebook-meldingen uit te schakelen, de andere gaat voor the full package en verwijdert in één klik al zijn apps.

Niet Gemakkelijk


Zo’n detox loopt uiteraard niet altijd van een leien dakje: social media is in vele gevallen zodanig een deel van onszelf geworden, dat we het gevoel hebben dat we iets missen als we niet permanent online zijn. Zo graag wilde ik die foto van aan een leuk strandje, met cocktail in de hand doorsturen naar men vrienden, dat ik bijna vergat van men zoete drankje te genieten.

Tips


Als nieuwe master in de Social Media Detox, heb ik dan ook enkele nuttige tips om tijdens het studeren of in de vakantie uit te proberen:

  • Leg je gsm uit je gezichtsveld: zolang je je mobieltje niet voor je ziet liggen, zal je veel minder de drang voelen om hem effectief te gebruiken
  • Schakel je meldingen uit: tegenwoordig bibbert je gsm telkens wanneer iemand je een snapchat of berichtje stuurt: zet je gsm op stil en schakel deze meldingen uit en een overvloed aan rust overvalt je.
  • Wijs je vrienden en familie erop dat je een tijdje offline gaat. Zo kunnen zij en zullen zij er rekening met houden dat ze je minder vaak en minder snel kunnen bereiken.
  • Kies voor een ander pauzemoment: waar je vroeger tien minuutjes je facebook ging checken, wandel je nu bijvoorbeeld tien minuutjes het blokje om.
  • De gouden tip: gebruik voor het slapen je gsm niet en je zal slapen als een engeltje!