Lab informatiekunde

Publicatieruimte voor studenten informatiekunde (faculteit Letteren, KU Leuven)

In Noord-Korea lachen ze het meest

Een woordje uitleg

Dit artikel is geschreven in medewerking met een Noord-Koreaanse vluchteling die nu in Amerika woont. Vanwege persoonlijke redenen is de naam veranderd naar H. Andere informatie is herleid uit de persoonlijke ervaringen van andere vluchtelingen. Noord-Korea wordt vaak afgeschreven als een kille, onaangename plaats waar iedereen diepongelukkig en uitgehongerd is door het corrupte regime. Men vergeet echter dat Noord-Korea geen dystopie-verhaal is waar iedereen als robot leeft, maar dat het een land is met een rijke geschiedenis en cultuur, taalverschillen en waar mensen –ondanks de onderdrukkend regime- als individuen leven. Disclaimer: deze tekst is voornamelijk een veralgemening. Gelieve er rekening mee te houden dat vermelde generalisaties niet op iedereen slaat.
De haarstijlartikelen waren een grote hoax

Enkele jaren geleden werd Noord-Korea belachelijk gemaakt door de Westerse media door valse artikelen over haarstijlen. Het kwam erop neer dat er maar enkele haarstijlen toegelaten zouden zijn. De foto’s die daarbij werden verspreid bleken gewoon uit kapperszaken te komen. Wat wel klopt is het feit dat er enkele voorkeuren zijn wanneer het op haartooi aankomt. Deze gelden dan vooral voor officiële of formele gelegenheden of op plaatsen waar er al een vorm van een uniform gehanteerd worden zoals scholen en bedrijven. Dit is dus niet anders dan in het westen waar er ook voortdurend naar een monotone look wordt gestreefd binnen de bedrijfswereld. Het is nuttig te vermelden dat op het hele Koreaanse peninsula wel ‘recent’ voorwaarden golden voor haarstijlen, met de nadruk op mannenkapsels. Beide kanten heb een periode gehad waar er streng werd toegekeken op mannen die hun haar lang lieten groeien.Kan men in Noord-Korea lachen?

Deze vraag is een beetje recht door de bocht omdat het antwoord bijna vanzelfsprekend is. Toch wordt deze vraag vaak naar boven gehaald en dankzij het slechte beeld van Noord-Korea dat velen hebben, kan er toch twijfel ontstaan. In Noord-Korea, vooral in Pyongyang, zijn er genoeg faciliteiten zoals een ijsbaan, een skateboardbaan, parken, een openbaar zwembad, speeltuinen, kiosken etc. Jaka Parker is een Youtuber die in Pyongyang woont en regelmatig video's uploadt waarin de realiteit wordt weergeven. In een recente video die werd geüploadt door het channel genaamd Asian Boss besproken Noord-Koreanse vluchtelingen de huidige situatie en hun ervaringen. Rachel/Sunny uitte haar idee over het geluk van Noord-Koreanen; omdat ze arm zijn en omdat er weinig ruimte is tot individuele expressie piekeren ze minder. Bovendien is er een hecht familieverband. Ook al leven ze in strenge omstandigheden, lachen ze voortdurend.

Meer weten over Noord-Korea en vluchtelingen?

NK News; een goede, objectieve site die dagelijks nieuws over Noord-Korea brengt.
NKHR Rescue Fund; een organisatie die zich bezig houdt met het helpen van vluchtelingen.
Rachel life; een vluchtelinge die video's maakt.