Lab informatiekunde

Publicatieruimte voor studenten informatiekunde (faculteit Letteren, KU Leuven)

My phone went BOOM!

Als ik denk aan de tijd waarin we nu leven is het eerste woord dat in me opkomt “vooruitgang”. Technologie, geneeskunde… noem maar op. Alles evolueert aan een sneltempo, iets wat de eenentwintigste eeuw onderscheid van de vorige waar alles relatief traag evolueerde. Maar deze drang om alles zo snel mogelijk te verbeteren kent ook een groot nadeel. Het leid tot meer fouten. Een van deze fouten is dat de technologie van vandaag soms de neiging tot ontploffen heeft.

SAMSUNG

Midden augustus stond het Zuid Koreaanse bedrijf Samsung voor een groot probleem. Hun splinternieuwe smartphone, de Galaxy Note 7 ontplofte namelijk door problemen met de lithiumbatterij. Een maand na de nieuwe release hadden al zo’n 92 incidenten plaatsgevonden waarbij deze ontplofte, in 26 van deze gevallen veroorzaakte deze brandwonden.
Samsung riep zo snel mogelijk alle nieuwe modellen terug waarop men kon kiezen om geld terug te krijgen of het defecte toestel om te wisselen naar een ander model.

Samsung Note 7
Samsung Note 7, Bron:

Maar “the damage had already been done”, zowel letterlijk als figuurlijk. Het imago van Samsung was verschrikkelijk beschadigt. Vele trouwe Samsung fans veranderde in Apple enthousiasten. Om de zaken nog erger te maken, toen Samsung dacht het probleem opgelost te hebben ontplofte het toestel opnieuw.

"If the Note 7 is allowed to continue it could lead to the single greatest act of brand self-destruction in the history of modern technology."
-Eric Schiffer, brand strategy expert and chairman of Reputation Management Consultants

Na nog eens te hebben gefaald besloot Samsung dan maar om te stoppen met de productie van de Note 7.

OOK DE IPHONE

Maar ook Apple is niet veilig. Zo zijn hebben ook al een flink aantal van hun smartphones vlam gevat. Vooral de iphone 6 is hier de boosdoener, maar er zijn ook incidenten geweest waar de iphone 7 oververhit raakte.

The Pulpit Rock
Iphone6, Bron: gizmodo.com

ZELFS WASMACHINES

Het probleem van ontploffende technologie is niet exclusief voor smartphones. Zo schijnen wasmachines van Samsung, gemaakt tussen maart 2011 en april 2016, ook te ontploffen. Veruit het extreemste incident vond plaats in Texas, waar de ontploffing van de wasmachine de binnenmuren ernstig beschadigde.

Wasmachine van Samsung, Bron: money.cnn.com

LEVEN MET ONTPLOFFENDE TECHNOLOGIE

Dit brengt ons bij de vraag is dit een trend die zich zal doorzetten. Beide Samsung en Apple zullen een nieuw model op de markt brengen in 2017. Of ze tegen dan het probleem met de batterij hebben opgelost valt nog te bezien. Als de nieuwe Samsung opnieuw ontploft zal dit misschien leiden tot het einde van het bedrijf.
Maar vooruitgang is een moeilijk proces dat niet plaats vindt zonder wat tegenstribbelingen. Eens dat dit probleem is overwonnen zullen smartphones er zeker en vast beter uit komen.

BRONNEN

  • Banner
  • (2016) VS roepen miljoen Samsung smartphones terug wegens ontploffingsgevaar. Geraadpleegd op 16 december 2016,datanews.knack.be
  • (2016) Ontploffingsgevaar bij wasmachines Samsung. Geraadpleegd op 16 december 2016,standaard.be
  • BROWN, AARON (2016). Apple iPhones are 'now EXPLODING' - should you be worried?. Geraadpleegd op 16 december 2016, express.co.uk