Lab informatiekunde

Publicatieruimte voor studenten informatiekunde (faculteit Letteren, KU Leuven)

famous fonts

famous fonts

Als u of en toe Word gebruikt, dan bent u waarschijnlijk vertrouwd met Arial. Wie weet heeft u zelfs al gehoord van Calibri, Times New Roman of Courier. En Comic Sans klinkt u misschien ook niet vreemd in de oren. Proficiat, u bent geen font-noob. Tenminste, dat is als u het laatstgenoemde vooral kent om het angstvallig te vermijden. Fonts vragen anderen zich misschien af? Fonts ja! Lettertypes in de volksmond.

Maar de wereld van de fonts stopt gelukkig niet bij de bovengenoemde lettertypen. Speciaal voor u selecteerde ik drie ongelooflijk sexy fonts. Een selectie die uiteraard ontoereikend is, maar u een goede start geeft om uit te pakken in uw volgende paper.

Helvetica

Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz
Helvetica is zo mogelijk dé (sans serif) standaardfont voor alle fontsnobs en is dan ook overal (werkelijk overal) terug te vinden in het straatbeeld. Van kleine opschriften in toiletten of op informatieborden tot logo’s van grote bedrijven zoals AmericainAirlines. De kracht van Helvetica? Neutraliteit en leesbaarheid. Laat het dus duidelijk zijn dat het niet altijd over tierlantijntjes hoeft te gaan.

Fun fact; Arial - het standaardfont in MS Office - is een bewerking van Helvetica omdat Microsoft deze te duur vond. Het is tevens het gebruikte lettertype in deze post.
Avenir

Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz

Avenir is het perfecte huwelijk tussen elegantie en strakheid. Ondanks zijn herkenbare vormgeving kan dit lettertype schaamteloos in een volle tekst worden toegepast en deze op die manier dubbel zoveel présence geeft. Ook de stad Amsterdam, Apple en François Hollande zien de schoonheid van deze font en gingen ermee aan de slag.

"
It was the hardest typeface I have worked on in my life. Working on it, I always had human nature in mind. And what's crucial is that I developed the typeface alone, in peace and quiet – no drafting assistants, no-one was there. My personality is stamped upon it. I'm proud that I was able to create Avenir.
- Adrian Frutiger
Futura

Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz

Futura kent zijn oorsprong in de idealen van de Bauhaus en wordt dan ook gekenmerkt door zijn efficiënte geometrische uitstraling. Minder geschikt voor doorlopende tekst, maar heerlijk te gebruiken als titel of citaat. Deze font kende zijn grootste populariteit in de jaren ’60, maar wordt nog steeds gebruikt door ao. Volkswagen en Shell. Ook Hitler wordt tot de grote fans gerekend. Futura diende als inspiratie voor het bovengenoemde Avenir.