Lab informatiekunde

Publicatieruimte voor studenten informatiekunde (faculteit Letteren, KU Leuven)

De gevaarlijkste grens ter wereld

Mijn vorige blogs gingen over internet in Noord-Korea en in Zuid-Korea, dus ik dacht dat het wel interessant zou zijn om het te hebben over de grens tussen de twee landen. Tijdens het opzoeken van informatie, kwam ik erachter dat een DMZ veel meer betekenissen heeft dan enkel de grens tussen Noord en Zuid-Korea. In de wereld zijn er heel wat DMZ en ook in de computerwereld bestaat deze term.

Demilitarized zone in Korea

Na de Koreaanse oorlog, werd Korea in 1953 verdeeld op 38 graden noorderbreedte. Het noorden heeft een communistisch, totalitair regime en het zuiden is een democratische, vrije staat. Tussen de twee landen bevindt zich een streng bewaakt gebied van 250 kilometer lang en 4 kilometer breed. Ondanks zijn naam, is het waarschijnlijk het meest gemilitariseerde gebied ter wereld. In de zone mochten slechts twee dorpen blijven bestaan. Een, naar mijn mening, nogal grappige anekdote is de “vlaggenoorlog” tussen de twee dorpen. In de jaren 80 zette de Zuid-Koreaanse regering in één van de dorpen een vlag van 98,4 meter, waarop Noord-Korea reageerde met het bouwen van een vlag van 160 meter hoog in het andere dorp.

Incidenten in de DMZ

In de 63 jaar na de Koreaanse Oorlog hebben er heel wat gewapende incidenten plaatsgevonden aan de DMZ, met doden en gewonden aan beide kanten tot gevolg. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft het Noorden sinds 1953 221 de wapenstilstand verbroken, waarvan 26 militaire aanvallen. Een complete lijst vind je hier. Noord-Korea bouwde vier tunnels naar Zuid-Korea, die eventueel konden gebruikt worden om het zuiden binnen te vallen. Tussen 1953 en 2004 speelde beide landen propaganda af door luidsprekers rond de DMZ. Deze werden in 2015 eventjes opnieuw opgezet door het Zuiden nadat twee Zuid-Koreaanse soldaten gewond raakten door twee landmijnen die door het Noorden in de DMZ gelegd waren. Eerder dit jaar liep een Noord-Koreaanse soldaat over naar Zuid-Korea door de DMZ over te steken. Een nieuwsfragment hiervan staat onderaan deze blog.

Demilitarized zones in andere gebieden

Een complete lijst van alle DMZ’s in de wereld vind je hier. Een DMZ wordt steeds beveiligd door de Verenigde Naties. Enkele bekende DMZ’s zijn die van Cyprus en die van Vietnam. Op Cyprus bevindt zich een DMZ van 180 kilometer. Het noorden van het eiland is de “Turkse Republiek Noord-Cyprus” en het zuiden is de “Republiek Cyprus”. In Vietnam bevond zich een DMZ van 1954 tot 1976, het jaar waarin het land opnieuw verenigd werd.

Demilitarized zone in computers

In de computerwereld is een DMZ “een netwerksegment dat zich tussen het interne en externe netwerk bevindt”. Het doel hiervan is om extra beveiliging te bieden. Buitenstaanders kunnen enkel zien wat openbaar is gemaakt in de DMZ en de rest van de informatie is beveiligd door een firewall. De firewall beschermd hier dus de informatie zoals de Verenigde Naties de real life DMZ beschermd.