Lab informatiekunde

Publicatieruimte voor studenten informatiekunde (faculteit Letteren, KU Leuven)

Cybercriminaliteit in Japan: Virussen

Cybercriminaliteit in Japan: Virussen

Natuurlijk maken de hackers gebruik van bepaalde malware en in deze blog geef ik een klein overzicht van de virussen die de laatste vijf jaar de Japanse computers teisterden. Opvallend is wel dat de hackers hun malware vaak niet zelf schrijven. Ze kopen hun tools in het buitenland. Vooral China, Rusland en Brazilië zijn populaire marktplaatsen.


Octopussy!

Vergeet de Trojaanse paarden en de spam mails! Het Ika Tako virus is tegenwoordig helemaal hip en trendy! Ok, dat is misschien niet helemaal waar maar toch heeft het virus wel een tienduizendtal computers kunnen besmetten in 2010. Het is eigenlijk vooral een heel irritant virus, mét Japanse insteek. Het vervangt je bestanden met een (door de hacker zelfgemaakte) tekening van een lief klein octopusje, in manga stijl natuurlijk!

De hacker was al bekend bij de politie omdat hij eerder al zo’n virus ontwikkeld had. Toen gebruikte hij foto’s van de anime ‘Clannad’, wat hem vreemd genoeg vooral in de problemen bracht voor schending van auteursrechten. De man is gelukkig ondertussen gevat.


En dan nu serieus

In 2012 zou een virus de gegevens van Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) volledig gewist hebben. En nog recenter is het geval van 1 juni dit jaar waarin de Japans dienst van pensioenen door een virus besmet raakte. Volgens 'The Japan Times' zouden 125 miljoen gegevens gaande van persoonlijke ID’s tot geboortedata en adressen uitgelekt en gestolen zijn. De slachtoffers werd verzocht om in geval van verdachte mailtjes of brieven meteen de dienst van pensioenen te contacteren.

Later die maand nog publiceerde de krant berichten over het ministerie van gezondheid dat ook door een virus zou besmet zijn geraakt. Maar volgens de krant zouden er geen gegevens gelekt zijn door het tijdig blokkeren van externe computers.

Er is natuurlijk ook geld mee te verdienen. Een 14 jarige jongen werd door de ordediensten opgepakt omdat hij een bank virus, genaamd Zeus verkocht aan derden. Deze jongen werd wel getraceerd (vooraleer ik weer iemand op ideeën breng) maar de daders van de hierboven genoemde incidenten zijn tot de dag van vandaag nog niet teruggevonden.


Als afsluiter kan je met het hoveren op dit vakje nog het octopusje bekijken! (Ik beloof plechtig dat het geen echt virus is!)

Links

De volgende links verwijzen naar andere casussen die interessant kunnen zijn.