Lab informatiekunde

Publicatieruimte voor studenten informatiekunde (faculteit Letteren, KU Leuven)

Copyright on music

Copyright on music

Posted:
dec 6, 2015

Author:
JordiV

Categories:

Introductie

Copyright ontstaat wanneer een muzikaal idee omgezet wordt in een fysieke werkelijkheid. Dit omvat de compositie, opschrijven van de muziek en de geluidsopname ervan. Vanaf dit moment bezit jij de rechten van het nummer. Je kan er een fortuin aan opstrijken, maar er zal altijd "piraterij" zijn.


Laat het geld maar komen!

Om jouw muzikale bijdrage om te zetten in een fortuin kan je de rechten gedeeltelijk of geheel verkopen aan een productielabel. Afhankelijk van hun plannen zal jouw nummer uitgebracht worden. Als je nog een deel van de rechten bezit, stroomt het geld zo binnen. Ook wanneer het op de radio gespeeld wordt, zal je startend fortuin groeien.


"Piraterij"

Eenmaal je nummer verspreidt wordt, zullen je rechten bijna zeker geschonden worden. De ene manier waarop dit kan gebeuren is al wat onschuldiger dan de andere, maar het blijft "piraterij".

    1) Plagiaat

    Plagiaat in muziek kan voorkomen onder twee algemene vormen: het muzikaal idee en "sampling". Het muzikaal idee wordt vertaald als de melodie of een motief. "Sampling" is het overnemen van een kort stukje muziek. Wanneer een muzikant zich schuldig maakt aan één van deze feiten kan dat ernstige boetes opleveren.

    2) Illegale downloads

    Muziek wordt zowel online als op cd's verspreidt voor meer opbrengsten, maar dat is eveneens zijn grootste nadeel. Er zijn ontelbare sites die het mogelijk maken om illegale downloads te verkrijgen zonder al te veel inspanning. Ook vele cd's zijn niet veilig. En deze groep is niet zo eenvoudig voor de rechter te slepen.


Copyright is dus een enorme hulp voor muzikanten en geeft hun meer kans op een betrouwbaar inkomen. Maar het systeem is niet waterdicht.



bron