Lab informatiekunde

Publicatieruimte voor studenten informatiekunde (faculteit Letteren, KU Leuven)

Censuur in China - Hoe omzeil je 'the great firewall'?

GFW omzeilen

In deze blog zal ik het hebben over hoe men in China gaat proberen om te ontsnappen aan de censuur. Om het met een quote uit een artikel te zeggen:
“One world stands for free information and the exchange of ideas, the other for censoring and monitoring. The wall fences in a Chinese information prison where ignorance fosters ideologies of hatred and aggression. If the firewall exists indefinitely, China will eventually revert to what it once was: a sealed off, narrow-minded, belligerent, rogue state.”

'Great Fire'

GreatFire is een site waarop men internet gebruikers gaat helpen om toch aan de gecensureerde info online in China te geraken. GreatFire geeft ook de status van gecensureerde websites weer. Zo kan bijvoorbeeld zien hoeveel URLS, Wikipedia pagina's... geblokkeerd zijn in China. Je kan ook zelf testen welke woorden er in China gecensureerd zijn. Het woord 'Tiananmen' is bijvoorbeeld voor 67% gecensureerd.

5 methodes om de GFW te omzeilen

Ondanks de zware censuur op websites in China, zijn er enkele methodes om toch op geblokkeerde sites te geraken. Om de GFW te omzeilen is het nodig om het internet verkeer om te leiden via een server buiten China die niet geblokkeerd is. In dit artikel geeft men 5 manieren om de GFW te omzeilen:

  • Freegate
  • Dit is een gratis methode en is waarschijnlijk de meest gebruikte in China. Het programma werkt via een reeks proxy servers, genoemd Dynaweb. Gebruikers kunnen zo internet firewalls die websites blokkeren omzeilen.
  • Betalende VPN's
  • Deze methode wordt vooral door buitenlanders in China gebruikt. De meest populaire betalende VPN's zijn Astrill, PandaPow en StrongVPN. Betalende VPN's zijn het snelste, veiligste en meest betrouwbare.
  • VPNgate
  • Dit is een vrijwillig project van een universiteit in Japan. Via computers van over heel de wereld kunnen internetgebruikers de GFW en andere censuur omzeilen. Dit komt ongeveer overeen met een traditionele VPN, maar bij VPNgate wordt het verkeer niet via centrale servers geleid, maar via vrijwillige terminals.
  • SSH tunneling
  • Een SSH tunnel neemt al het verkeer dat naar je internet browser gaat en leidt het om via een externe server, maar maakt geen gebruikt van VPN-specifiek protocol. Deze methode is gratis, maar er zijn soms wel moeilijkheden bij het openen van meer ingewikkelde sites zoals bv. Facebook.
  • Tor (with bridges)
  • Bij deze methode maakt men gebruik van Tor. Dit is een open netwerk voor anonieme communicatiegebaseerd op een techniek genaamd Onion routing. Het Tor-netwerk is bedoeld om te voorkomen dat anderen door analyse van het berichtenverkeer kunnen achterhalen wat de herkomst en bestemming van berichten is.Vroeger kon men via Tor de GFW omzeilen, maar tegenwoordig zijn er ook een aantal plugins nodig om het internetverkeer om te leiden.

Video

In dit filmpje wordt nog verder ingegaan op het concept van VPN's. We zien een overzicht van enkele VPN's die in China nog gebruikt worden:


Dit was mijn laatste blog over de online censuur in China en over 'the great firewall'. Voor meer info verwijs ik graag verder naar alle links in mijn blogs.